Niska a wysoka porowatość. Co oznacza dla włosów?

Porowatość włosów to klucz do właściwej pielęgnacji. Nie możesz oczekiwać, że olejek cudownie poprawi kondycję włosów, jeśli stosujesz nieodpowiedni do swojej porowatości typ oleju. Najtrudniej mają kobiety o mieszanej porowatości włosów. Jak zadbać o włosy? Co oznacza niska lub wysoka porowatość? O czym trzeba pamiętać?

porowatosc-wlosow.jpgLudzkie włosy dzielą się na część podskórną i tę zewnętrzną. Pod skórą znajduje się cebulka, która w głównej mierze odpowiada za absorpcję składników odżywczych i przekazywanie ich dalej. Nad skórą znajduje się właściwa część włosa, na którą składa się łodyga i otaczające ją łuski. To właśnie one odpowiadają za porowatość włosów!

Porowatość włosów = stopień odchylenia łusek włosa od jego łodygi

Wyższa porowatość włosów oznacza, że łuski są mocno odchylone, a pomiędzy nimi i łodygą tworzy się wolna przestrzeń. Mocno odkryta łodyga włosa ma swoje wady, ale również zalety.

Włosy wysokoporowate:
+ lepiej absorbują substancje odżywcze z otoczenia, bo mają rozchylone łuski,
szybciej tracą wodę, witaminy i minerały, bo łuski są cały czas niedomknięte.

Faktem pozostaje, że włosy powinny być zdrowe, dlatego wysoka porowatość nie jest wskazana. Łodygi włosów pozbawione ochrony są osłabione i podatne na uszkodzenia. Nic dziwnego, że włosy wysokoporowate częściej wypadają w nadmiarze, są pozbawione elastyczności, szorstkie, łamliwe i zdarza się, że towarzyszy im łupież lub podrażnienia skóry.

Wybór oleju do włosów nisko- i wysokoporowatych

W zależności od tego, jak ułożone są łuski włosów, różne oleje będą odpowiednie dla każdego rodzaju włosów.

Włosy niskoporowate polubią się z olejami o niewielkich cząsteczkach, które wnikną w głąb łodygi (np. rycynowy, lniany, słonecznikowy). Odpowiednie będą też masła (np. shea, kakaowe, kokosowe), które pokryją włosy zabezpieczającym filmem.

Włosy wysokoporowate potrzebują natomiast olejów o większych cząstkach, które będą pasowały do dużych przerw między łuskami (oleje z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych np. z pestek winogron, ze słodkich migdałów, orzechowe, dyniowy, malinowy, kukurydziany).